Om Tippeligaen

Tippeligaen 2014 er sesong 70 av den norske eliteserien. Dette er det sjette året med 16 lag i ligaen. Tippeligaen 2014 starter 28.mars. Den første serierunden spilles 30.mars. De siste kampene spilles 9.november. Ligaen tar en pause fra 12.juni til 6.juli, på grunn av VM i fotball


Tippeligaen startet i 1937, under navnet Norgesserien. I 1948 byttet den navn til Hovedserien, og fra 1963 het ligaen førstedivisjon. Toppserien har også vært brukt, men dette navnet brukes nå om kvinnenes Toppserie. I 1991 ble Norsk Tipping hovedsponsor for ligaen, og den byttet navn til Tippeligaen. Man kan satse penger på Tippeligaen hos Betsson.no. Der kan man satse på enkeltkamper, resultater eller på hvem som vinner serien.

Sesongen 2013 ble vunnet av Strømsgodset. De to lagene som rykket opp fra førstedivisjon er Bodø/Glimt og Stabæk. De andre lagene i årets sesong er Brann, Haugesund, Lillestrøm, Molde, Odd, Rosenborg, Sandnes Ulf, Sarpsborg 08, Sogndal, Start, Viking, Vålerenga og Aalesund.

Lag fra Nord-Norge fikk ikke delta i den øverste ligaen før i 1972, offisielt på grunn av lange reiseavstander. Mange tenkte også at standarden var dårligere i nord. Det ble arrangert et eget Nord-Norgemesterskap, som ikke var offisielt anerkjent av NFF.

I dag er lagene i Tippeligaen spredt over det meste av landet, selv om Nord-Norge bare har med ett lag i 2014. Alle lagene i ligaen spiller to ganger mot hvert av de andre lagene. Til sammen spilles 30 runder. Det mestvinnende laget i Tippeligaen er Rosenborg, som har vunnet seriegull 22 ganger. Det laget som har vunnet nest mest ganger, er Viking, med 8 seriegull.

Vinneren av Tippeligaen avgjøres av det totale antall poeng. Lagene får 3 poeng for seier, 1 poeng for uavgjort, og 0 poeng for tap.

Vinneren av Tippeligaen får plass i Mesterligaen fra andre kvalifiseringsrunde. Sølvvinneren får spille andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen, mens bronsevinneren får spille første kvalifiseringsrunde i Europaligaen. Det laget som blir Norgesmester kan også delta i Europaligaen. De to dårligste lagene i Tippeligaen rykker ned til førstedivisjon (Adeccoligaen). Det tredje dårligste laget må spille kvalifiseringskamper om retten til å spille i Tippeligaen neste sesong.

Bookmark the permalink.