Vålerenga fotballag

Vålerenga fotballag hører hjemme på Oslos østkant. Klubbens to storhetsperioder var i starten av 1960-tallet og på 1980-tallet.

Klubben har til sammen vunnet fem seriegull og fire cupmesterskap. Lagets supportere kalles Klanen. Vålerenga spiller i den norske Tippeligaen, og har Ullevaal Stadion som hjemmearena. Dagens trener er Kjetil Rekdal.

Klubben startet som fotballgruppa Spark, som ble dannet i 1898. Vålerenga Idrettsforening ble stiftet i 1913, men det første året het klubben Idrætsforeningen Spring. Vålerengen, som klubben tidligere het, vant fire kretsmesterskap i Oslo før de vant sin første Norgesserie i 1937.

I 1965 vant laget det som den gang het førstedivisjon (tilsvarer dagens Tippeliga). På 1980-tallet vant klubben tre seriegull og et cupmesterskap. På 1960-tallet ble klubben ofte kalt Bohemene, ettersom de hadde fargerike spillere og en offensiv spillestil. På 1980-tallet, da de hadde sin neste storhetstid, spilte de derimot med stram defensiv organisering.

På 1990-tallet rykket klubben ned til førstedivisjon to ganger. De rykket også ned igjen i 2000. I 2005 opplevde klubben stor suksess igjen, da de vant Tippeligaen med ett poeng. Da hadde de ikke vunnet seriegull på 21 år.

Klubben endte på 11.plass i Tippeligaen i 2013. Når Tippeligaen starter opp igjen, kan man satse penger på laget, og sjekke oddsen deres.

I tillegg til de fem seriemesterskapene, har Vålerenga tre seriesølv og fire seriebronse. De har også tatt to NM-sølv. Flere av Norges mest kjente fotballspillere har spilt på Vålerenga. Klubben er kjent for sitt engasjement mot rasisme, og alle trenere og spillere i klubben må undertegne en holdningskontrakt.

Vålerenga har spilt i både Champions League, Royal League, La Manga Cup og UEFA-cupen, med vekslende hell. Det planlegges ny hjemmearena for klubben på Valle i Oslo. Fram til det nye anlegget blir ferdig, spiller laget hjemmekampene på Ullevaal.

Comments are closed.